proza

proza

 
Puinvrouw in Berlijn
Verschenen in 2009 bij Vrijdag
Debuutroman. Genomineerd voor de longlist van de Gouden Uil 2010.

Puinvrouw in Berlijn is het romandebuut van Hilde Keteleer. De titel refereert aan het Duitse begrip ‘Trümmerfrau’, ‘puinruimster’. Na de verwoestingen en beschietingen van de tweede Wereldoorlog werden in de Duitse steden vrouwen ingezet om de nog bruikbare materialen uit het puin te halen, die konden worden gebruikt voor de wederopbouw. Het monument dat in Berlijn voor deze vrouwen werd opgericht, is het uitgangspunt van de roman.
De hoofdrolspeelster, Christine Vandenbergh, een Vlaamse journaliste, ontdekt het beeld tijdens een wandeling in het Berlijnse Hasenheidepark in 2004, het jaar waarin ze in haar eigen leven puin ruimt, maar ook met het puin van haar tegenspeler wordt geconfronteerd, evenals met het puin van het DDR-verleden.

 
De brug van dromen. Onderweg naar het nieuwe Mozambique.
Verschenen in 2012 bij Lannoo
Reisboek in opdracht van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking, met Emiel Vervliet.

MO magazine over De brug van dromen

 
Omheind
Verscheen in 2014 bij Vrijdag
Een verhaal over geheugen en herinnering dat zich afspeelt in de Jordaanse woestijn.

Lydia’s geheugen is door Alzheimer aangetast. Haar zoon Thomas probeert het verhaal van zijn afkomst eindelijk te achterhalen nu ze in het verleden leeft. Petra, zijn zus, heeft heel andere herinneringen aan hun jeugd, die getekend zijn door jaloezie. Kleindochter Tommy ontdekt dankzij haar eigen liefdesverhaal in Jordanië uiteindelijk de geschiedenis van haar oma, die bepaald werd door politieke gebeurtenissen. En ze achterhaalt dat het woord ‘paradijs’ eigenlijk ‘omheind gebied’ betekent. Even omheind als eenieders herinneringen.